Blog

Káva vs energy drink

Kofeinový nápoj má výhody i nevýhody. Jelikož je stále více rozšířený, je také velice důležité vědět, jak tyto nápoje ovlivňují naše zdraví.   Káva = přírodní energetický nápoj Káva je velmi oblíbená díky svému povzbudivému účinku a bohatému a...

Jak na ledovou kávu?

S přicházejícími horky každý z nás jistě uvítá jinak teplé nápoje v ledové variantě – ledový čaj, ledovou čokoládu a také ledovou kávu. Víte, že ledových kávových nápojů je celá řada? Nyní se podíváme na ty nejoblíbenější a ukážeme si,...

E.S.E. pody, ano nebo ne?

Již v předchozím článku o E.S.E. podech jsme si vysvětlili, co to E.S.E. pod je. Ve zkratce se tedy jedná o zkratku Easy Serving Espresso a můžeme si jej představit jako čajový sáček, jen naplněný stlačenou mletou kávou. V tomto článku se d...

Jak si vybrat kávu do kávovaru?

Káva je jednoznačně jedním z nejvíce oblíbených a rozšířených nápojů. Hodně z nás si bez ní nedokáže své ráno ani představit. Další skupinou jsou lidé, kteří si svoji kávu vychutnávají během dne s nějakým sladkým dezertem. Ať už patřít...

Jak využít odpad z kávy?

Pokud pijete klasického „turka“ nebo kávu z automatického či pákového kávovaru, rozhodně se nevyhnete zbytku kávy. Víte ale, že je škoda tuto kávovou sedlinu vyhazovat? V tomto článku se dozvíte, jak efektivně tento odpad využít.   H...

Jak namlít kávu?

Pro přípravu dobré kávy je důležitý výběr kvalitní zrnkové kávy a také její mletí. Tím myslíme úroveň hrubosti, na kterou je káva namleta. Hrubostí je totiž velmi ovlivněna chuť kávy. Špatným namletím můžeme docílit moc hořkého či kyselého šálku kávy...

Kávovar na kapsle, ano nebo ne?

Jednoznačně můžeme říci, že kapslový kávovar je jednou z jednodušších možností, jak si připravit kávu. Stačí kapsle, jedno tlačítko a káva je hotová. Samozřejmě i tento kapslový systém má své výhody i nevýhody, o kterých si dnes řekneme.  ...

Co je to E.S.E. pod?

E.S.E. je zkratka pro Easy Serving Espresso, což se dá přeložit jako jednoduše servírovatelné espresso. Zjednodušeně si tento pod můžete představit jako čajový sáček, ale naplněný kávou. Namísto toho, abyste si do pákového kávovaru dali mletou kávu, ...

Káva a cukr

Slazení kávy je většinou zvyk. Kávu si hodně lidí osladí ještě před tím, než ji vůbec ochutná. Toto se dá přirovnat například k solení a polévce. Spousta lidí sáhne po slánce nebo jiném polévkovém koření ještě před tím, než ji vůbec ochutná. Rá...

Druhy kávy

V dnešní době nestačí v kavárně říct „jednu kávu, prosím“. Doba, kdy existoval jen turek je ta tam. Nedoporučujeme si v kavárně či restauraci objednávat ani expreso nebo preso. Ačkoliv správný barista by Vám měl vše profesionálně a také trp...

Arabica vs. Robusta

Asi každý z nás zná rozdělení kávy na Arabicu a Robustu. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl? Liší se například tvarem zrn, chutí, obsahem kofeinu nebo i různými podmínkami pro pěstování. V tomto článku se dozvíte ty nejdůležitější rozdíly, ...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz