Caffè Latté, Latté a Latte Macchiato: V čem se liší a který je ten pravý pro vás?

V dnešní době najdeme ve většině kaváren na nápojovém lístku hned několik typů mléčné kávy – caffé latté a latte macchiato. Vypadají dost podobně, ale ve skutečnosti se liší nejenom způsobem přípravy, ale také chutí a výsledným vzhledem. Víte, co přesně si objednáváte, když chcete „latté“? V dnešním článku si v tom uděláme jasno.

 Caffé latté

Caffé latté aneb klasika u Itálie
Caffé latté je v překladu káva s mlékem a jedná se o italský snídaňový nápoj, který je kombinací silného espressa a horkého mléka. V Itálii se podává nejčastěji ráno, obvykle ve sklenici a často bez výrazné pěny – na rozdíl od cappuccina. Co to je a jak si ho připravit se můžete dovědět v našem článku Jak připravit dokonalé cappuccino jako barista?.

Typickým složením caffé latté je 1 díl espressa, 2-3 díly horkého mléka, malá vrstva mléčné pěny na povrchu. Jeho chuť je jemná, mléčná a káva v něm má nižší intenzitu. Ideální volbou je pro všechny, kteří si svoji kávu rádi zjemní a nesnesou příliš hořké tóny. Pro jeho přípravu se hodí kvalitní jemné směsi zrnkové kávy – např. Toraldo Miscela Bar Bluette N°40 nebo Kimbo Capri.

 

Latté – pozor, ať nedostanete jen sklenici mléka
Slovo latté se hodně často používá jako zkrácená forma caffé latté. Ale pozor, v italštině to znamená mléko. Takže pokud si v Itálii objednáte pouze latte, může se vám stát, že dostanete sklenici teplého mléka bez kávy. Ale v kavárnách u nás i v zahraničí se termín latte běžně používá pro kávový nápoj, tedy stejný jako caffé latté.

 

Latte macchiato aneb vrstvená krása pro oko i chuťové buňky
Latte macchiato můžeme přeložit jako mléko s flíčkem, kde flíčkem myslíme kávu. Na rozdíl od klasického caffé latté se tady nejprve nalije našlehané mléko a až potom se přidává espresso, které vytvoří krásně oddělené vrstvy.

Typická struktura je teplé mléko dole, espresso uprostřed a vzdušná mléčná pěna nahoře. Chuť je ještě jemnější než caffé latté a espresso je zde „utopené“ v mléce. Podává se ve vysoké sklenici. Je skvělou volbou pro ty, kdo dávají přednost vizuálnímu zážitku a jemné chuti.

 Latte macchiato

A jak si tyhle pochoutky připravíte doma?

Caffé Latté
Připravte si espresso (například pomocí E.S.E. podu, kapsle nebo zrnkové kávy). Ohřejte mléko na cca 60-65°C. Nalijte mléko do espresa a dle libosti můžete přidat trochu pěny.

 

Latte macchiato
Našlehejte mléko a nalijte ho do vysoké sklenice. Pár vteřin počkejte a pak pomalu nalijte espresso, pokud s tím teprve začínáte můžete ho nalít přes lžičku, tak vám vznikne ono typické vrstvení. Pomalu nalijte espresso, ideálně přes lžičku – vznikne typické vrstvení.

 

Který nápoj je ten pravý právě pro vás?
Máte rádi výraznou chuť kávy zjemněnou mlékem? Zvolte caffé latté. Chcete jemnější chuť a krásný vizuální efekt? Rozhodně sáhněte po latte macchiato. Objednáváte v Itálii? Rozhodně nedoporučujeme objednávat latte – můžete také dostat pouze sklenici teplého mléka.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz